ντετεκτιβ Ειδήσεις, Θεσσαλονίκη: Ο Αλέξης Τσίπρας στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης Έρχονται Σταλόνε επικαιρότητα και τα τελευταία νέα της Ελλάδας και του Κόσμου απο το Nooz.gr. Οικονομία, Έφη Αχτσιόγλου: Ρωσία και Ουκρανία επισκέπτεται η Άγκελα Μέρκελ Η μεσαία τάξη εξαπατήθηκε από τον Μητσοτάκη Ελπιδοφόρος για παρουσία στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας»: Λυπάμαι για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα Επιχειρήσεις και Χρηματιστήριο.”
Η Novo Nordisk ανακαλεί σκευάσματα ινσουλίνης
ντετεκτιβ
Η φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk, που ειδικεύεται στη θεραπεία του διαβήτη, ανακαλεί από την αγορά προϊόντα ινσουλίνης καθώς διαπιστώθηκε ότι περιείχαν λανθασμένες δόσεις του φαρμάκου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.
Τα προϊόντα που ανακαλούνται είναι το ενέσιμο εναιώρημα τύπου πένας NovoMix FlexPen και τα φυσίγγια ινσουλίνης Penfill. Οι ασθενείς που τα χρησιμοποιούν καλούνται να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους.
Ο Οργανισμός διευκρινίζει ότι στα προϊόντα αυτά το επίπεδο της ινσουλίνης μπορεί να διαφέρει από 50-150% σε σχέση με το αναγραφόμενο επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορεί να πάθουν υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία εάν τα χρησιμοποιήσουν.
Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία, η ανάκληση αφορά μόνο το 0,14% των προϊόντων της.
Η Novo Nordisk ελέγχει το 49% της παγκόσμιας αγοράς ινσουλίνης και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τα σκευάσματά της. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για 12 περιοχές της χώρας [χάρτης] υπολογίζεται ότι πάσχουν από διαβήτη 350 εκατομμύρια άνθρωποι.
ντετεκτιβ ντετεκτιβ Oι Ιταλοί δεν τρώνε πια «αλά ιταλιάνα»
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί τους Ιταλούς στα γρήγορα «δυτικότροπα» γεύματα
Η ιταλική κουζίνα θεωρείται από τις πιο υγιεινές του κόσμου. Όλο και περισσότεροι Ιταλοί όμως δηλώνουν πως δεν προτιμούν πια τις παραδοσιακές ιταλικές συνταγές εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Ελαιόλαδο, λαχανικά και φρούτα εποχής, θαλασσινά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, κρασί, λίγο κρέας. Η μεσογειακή διατροφή και μάλιστα στην ιταλική εκδοχή της θεωρείται από τις πιο πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία στον κόσμο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Εντούτοις ολοένα περισσότεροι Ιταλοί ενδίδουν στα γρήγορα «δυτικότροπα» γεύματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής επεξεργασίας.
Κατά παράδοση οι Ιταλοί ήταν πάντα λιτοδίαιτοι, ενώ ο «κανόνας» του τρίωρου διαλείμματος για μεσημεριανό, ακολουθούμενος απαραιτήτως από μια μικρή μεσημβρινή ανάπαυλα, ακούγεται πια σαν αστείο, σύμφωνα με τον Τζούλιο Μαρτσεσίνι, καθηγητή διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και διευθυντή κλινικής μονάδας για ασθένειες που σχετίζονται με το μεταβολισμό.
«Οι διατροφικές συνήθειες των Ιταλών έχουν αλλάξει επειδή έχει αλλάξει και ο τρόπος ζωής τους», λέει χαρακτηριστικά θεωρώντας «υπαίτιους» για αυτό το άγχος και τον πιεστικό τρόπο εργασίας και καθημερινής ζωής.
Ο καθηγητής Μαρτσεσίνι υποστηρίζει ότι οι σύγχρονοι Ιταλοί δεν έχουν πλέον τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο μέσα στη μέρα για να κάνουν ένα μεγάλο διάλειμμα με υγιεινό φαγητό: «Συχνά αναγκαζόμαστε να τρώμε όρθιοι κάτι γρήγορο ή κάνοντας συγχρόνως κάτι άλλο, γράφοντας, διαβάζοντας ή ακόμη χαζεύοντας στο διαδίκτυο». Έτσι η ροπή προς το συσκευασμένο ή προμαγειρεμένο φαγητό είναι μεγαλύτερη.
Η μεσογειακή διατροφή σε « κρίση»
Στην Ιταλία ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων είναι ανησυχητικός, το ίδιο και ο αριθμός των διαβητικών. «Είμαστε οι πρώτοι στην παιδική παχυσαρκία σε ολόκληρη την ευρώπη», αναφέρει ο κ. Μαρτσεσίνι σημειώνοντας ότι «αυτό είναι εξαιρετικά δυσάρεστο, καθώς ένα παχύσαρκο παιδί είναι σχεδόν 100% σίγουρο ότι θα συνεχίσει να έχει πρόβλημα παχυσαρκίας και μετά την ενηλικίωση».
Κι ενώ η ιταλική αγορά είναι γεμάτη από εξαιρετικά, αγνά ελαιόλαδα, ζυμαρικά χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες και ολόφρεσκα οπωροκηπευτικά, οι καταναλωτές δείχνουν να προτιμούν σε καθημερινή βάση κρέας, αλλαντικά και γενικότερα τροφές από ζωικά λίπη.
Τα οφέλη πάντως της κλασικής μεσογειακής διατροφής είναι ποικίλα και έχουν πολλές φορές επισημανθεί από ερευνητικά κέντρα ανά τον κόσμο. Κατά την τελευταία δεκαετία έχουν δημοσιευθεί πολλές νέες έρευνες που τονίζουν τη θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην αποφυγή σοβαρών ασθενειών, όπως είναι το Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τα εμφράγματα, ακόμη και πολλές μορφές καρκίνου. Τέλος η μεσογειακή διατροφή αξίζει, λέει ο κ. Μαρτσεσίνι, επειδή είναι συγχρόνως οικονομική και οικολογική.
Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει φανατικός υποστηρικτής της όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη, Καθημερινά τρέφεται με φρέσκα ιταλικά ζαρζαβατικά ενώ παράλληλα –σε αντίθεση με πολλούς συμπατριώτες τους- γυμνάζεται και πηγαίνει στη δουλειά με το ποδήλατο.
Πηγή: DW ντετεκτιβ Νέα έρευνα για την ασπαρτάμη
Αποτελείται από τρία συστατικά που βρίσκονται σε πλήθος τροφίμων
Μία νέα βιβλιογραφική ανασκόπηση έρχεται να διαψεύσει αμφιλεγόμενες μελέτες και δημοσιεύματα που συνδέουν την κατανάλωση ασπαρτάμης με ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην υγεία.
Οι ιταλοί ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι η διασημότερη γλυκαντική ύλη είναι μία όχι μόνο γλυκιά, αλλά και ασφαλής επιλογή.
Τι έδειξε η νέα μελέτη;
Στη νέα ανασκόπηση οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επιστημονικά δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους και δημοσιεύθηκαν από το 1990, λίγα χρόνια αφότου έγινε συνήθης η χρήση της ασπαρτάμης σε διαφόρου τύπου είδη διατροφής, μέχρι και το 2012.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν ότι η ασπαρτάμη και οι υπόλοιπες ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών νεοπλασμάτων, με τον καρκίνο του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού, του μαστού και του προστάτη, ούτε με αγγειακά επεισόδια και πρόωρο τοκετό.
Η διαδρομή της ασπαρτάμης στο σώμα μας
Κατά την πέψη της από τον οργανισμό, η ασπαρτάμη αποικοδομείται στα 3 συστατικά από τα οποία αποτελείται: τα αμινοξέα, ασπαρτικό οξύ και φαινυλαλανίνη και μικρή ποσότητα μεθανόλης. Μπορεί αυτά τα συστατικά να μας φαίνονται «ξένα» ωστόσο συναντώνται ευρέως και φυσικά σε τρόφιμα όπως το κρέας, το τυρί, το ημιαποβουτυρωμένο γάλα, το αυγό, τα φρούτα, τα λαχανικά, καθώς και οι χυμοί τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τρεις αυτοί «μεταβολίτες» της ασπαρτάμης δεν συσσωρεύονται στο σώμα, και ο οργανισμός τους διαχειρίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνους που προέρχονται από τα υπόλοιπα τρόφιμα. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά παρέχουν στον οργανισμό μεγαλύτερη ποσότητα από αυτά τα συστατικά σε σχέση με την ασπαρτάμη.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιστήμονες, έχει υπολογιστεί ότι μία τυπική δίαιτα περιέχει 35 φορές περισσότερη φαινυλαλανίνη και 60 φορές περισσότερο ασπαρτικό οξύ ημερησίως, συγκριτικά με τις ποσότητες που προέρχονται από τα τρόφιμα που περιέχουν ασπαρτάμη. Αντίστοιχα, ο χυμός ντομάτας παρέχει φυσικά 6 φορές περισσότερη μεθανόλη σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα light αναψυκτικού.
Ασφαλή με… πιστοποίηση
Μπορεί ορισμένες φορές να αμφιβάλλουμε για την ασφάλειά της, όμως, η αλήθεια είναι ότι η ασπαρτάμη έχει ελεγχθεί με πολύ αυστηρές διαδικασίες από τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την Ασφάλεια των τροφίμων μας, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στην ευρώπη και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ, πριν εγκριθεί για χρήση στα τρόφιμα και τα ροφήματά μας.
Επίσης, όπως κάνουν άλλωστε για όλα τα πρόσθετα τροφίμων, οι φορείς αυτοί έχουν θεσπίσει μία τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI) για την ασπαρτάμη, δηλαδή τη μέγιστη ποσότητα ασπαρτάμης που μπορεί κανείς να καταναλώνει καθημερινά εφόρου ζωής χωρίς κανένα κίνδυνο για την υγεία του, και η οποία είναι 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.
Επιπλέον,οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ορίσει τις ανώτατες ποσότητες ασπαρτάμης που μπορούν να προστίθενται σε κάθε κατηγορία τροφίμου και ροφήματος, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές δεν ξεπερνούν τη τιμή ADI με το καθημερινό τους διαιτολόγιο.
Όντως, έχει φανεί ότι η μέση πρόσληψη ασπαρτάμης από όλες τις πηγές είναι πολύ χαμηλότερη του ADI (δεν υπερβαίνει τα 10mg/kg/μέρα) ακόμα και στα άτομα που καταναλώνουν συχνά ασπαρτάμη, όπως τα παιδιά με διαβήτη.
Mε βάση τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα και σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ατόμων με διαβήτη, τις έγκυες γυναίκες και τις γυναίκες που θηλάζουν.
Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι τα άτομα με το σπάνιο γενετικό νόσημα φαινυλκετονουρία (PKU) δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη και για αυτό πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη, όπως άλλωστε και τα τρόφιμα που την περιέχουν (π.χ.το κρέας και τα γαλακτοκομικά).
Πηγή: nutrimed.gr
ντετεκτιβ
source: http://www.nooz.gr/world/i-etaireia-novo-nordisk-anakalei-skeuasmata-insoulinis
ντετεκτιβ…
Recent Comments